Tammikuun kylvöt

By Värikkäästi valkoinen by Annina - 1/28/2021

 ..ja nimen omaan kylvöt eikä istutukset, itämiset tai kasvattamiset, niin kuin olen tässä viime aikoina mainostanut lähipiirille puuhiani. Meikäläisen puutarha termit on meinaa kun ummikolla, mutta kaipa nekin tässä karttuu :)

Olen siis todellakin vielä aivan noviisi näissä puutarha hommissa, mutta sitäkin innokkaampi. Luojan kiitos paras ystäväni on puutarha-alan todellinen tietäjä ja kälykin tässä ihan ammattilainen, joten saan ihan oikeaa tietotaitoa näihin hommiin.

Jos pakitetaan hieman taaksepäin ja mietitään mistä kaikki alkoi, niin aina olen kesäkukista kovasti tykännyt. Niitä on jo hyvissä ajoin käyty hankkimassa sekä oman, että vanhan mökin pihaan. Meillä täällä lähellä on aivan ihana Onnelan Puutarha, josta olen jo monen vuoden aikana ostanut kesäkukkani. Muistan eräänkin ostosreissun siellä, kun äiskän kanssa ostettiin minulle, hänelle ja mökille kukat, niin myyjä tokaisi, että emme kai ole menossa myymään näitä eteenpäin, kun kukkia oli niin valtavasti :) Aivan ihana puutarha, laadukkaat kukat ja hyvä palvelu!

 

 

Toissa keväänä, kun pääsin ensimmäisiä kertoja uuden mökkimme pihamaalle, niin siitä se alkoi oikeastaan  tämä puutarha kiinnostukseni kukoistamaan oikein kunnolla. Olin ostanut lavankauluksia jo muutama vuosi sitten ja päätin että niistä on hyvä aloittaa. Tai oikeastaan yhdestä lavankauluksesta. Ensimmäisenä kesänä tosiaan mökillämme oli minulla yksi lavankaulus, jossa kasvoi erilaisia yrttejä, kesäkurpitsaa ja tomaatteja. Ja ihan hyvin kasvoikin. "Sadonkorjuujuhlat" pidin itsekseni ja muistan kun kämmenellä oli muutamat oranssit, vähän vihertävät tomaatit ja pikkuruiset kesäkurpitsat, niin kyllä oli voittaja olo!
 



Viime keväänähän sitten suunnitelmat olivat taas jo seuraavalla asteella ja niistä voit lukea enemmän täältä. Ja kyllä täytyy sanoa, että viime kesänä nautin monena päivänä mökillä vanhalla puutarhapenkillä istuessani tuosta pienestä vaatimattomasta lavatarhastani. Ja monet kuoharit siellä skoolattiin
kesävieraiden kanssa. Toki kaikki ei lähtenyt kasvamaan mitä olin keväällä kylvänyt, esim, juurikin chilit ja paprikat eivät onnistuneet. Loppupeleissä siellä kasvoi erilaisia yrttejä, herneitä, mansikoita, ruiskukkia, petunioita, ruusuja, krasseja, keijunmekkoa jne..


No mites sitten nyt, no niinpä, nyt ollaan taaaas menty haaveissa eteenpäin. Nään silmissäni Cottage Garden tyyppisen puutarhan mökillä ja sitä kohti kovasti mennään.  Rentoa ja romanttista! Kukkien runsautta ja värien sopivaa sekamelskaa ♡ Vanhoissa kumppareissa kasvavia laventeleja ja köynnöksiä jotka saavat kiemurella vapaasti heinäseipäissä.

Tänä vuonna päätin myös aloittaa siementen kylvön jo hyvissä ajoin. Tilasin osan siemenistä Mustilan puutarhan verkkokaupasta ja osan olen ostanut ihan lähikaupoista. Kuuntelin myös Versoilevan podcastia tuossa yksi ilta lenkillä ja siellä kovasti suositeltiin Biolanin pienoiskasvihuonetta. Joten eilen marssin  lähimpään rautakauppaan ja nappasin mukaani muutaman kasvihuoneen.



Illalla rupesimme tuumasta toimeen. Apuriksi sain tuon neitoseni ja oiva apu olikin. Hommahan oli helppoa ja nopeaa. Pienoiskasvarissa on selkät ohjeet miten täytyy toimia ja meillä oikeastaan minä olin tässä se apuri ja kymppivee hoiti suurimman homman. Kasvihuoneessa on 12 sammalnappia valmiina ja toki niitä voi sitten täydennellä myöhemmin. Ensiksi nuo sammalnapit kastellaan. Aluksi varoen nappien päältä ja lopuksi kaadetaan runsaammin vettä altaan pohjalle, väleihin. Sammalnapit alkavat turvota oitis. Sen jälkeen vain kylvetään siemen sammalnapin päälle. 



Meillä nyt tammikuun kylvöihin sujahti kelloköynnös, miinanköynnös, keijunmekko ja laventeli. Näistä suurimman osan kylväsin ihan pintakylvönä eli en upottanut siementä tuonne sammalnapin sisälle. Hammastikku oli myös hyvä apuväline tässä hommassa, koska esim. keijunmekon siemenet on pikkuriikkisen pieniä, niin kostutetulla hammastikulla sai sen helposti sammalnapin päälle.

Lopuksi nimikyltit paikoilleen ja kansi kiinni ja homma oli valmis! Saas nährä kuin käy :)

 allekirjoitus 

 

 

 

 

  • Share:

You Might Also Like

0 kommenttia